Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Το τσαντάκι του Sport Billy

O Έλληνας – Sport Billy κρύβει μέσα στο μικρό αθλητικό του τσαντάκι έναν αχταρμά (sic) απόψεων, ιδεών, προτιμήσεων και πολιτισμικών αναφορών.
Τι εννοώ: διάβασα πρόσφατα στην parallaxi το άρθρο ενός μαθητή(;) για τους Κβαντοέλληνες, το οποίο διαπραγματεύεται αυτό ακριβώς το γεγονός.

Την ευκολία, δηλαδή, με την οποία συγχέουμε ιδεολογίες και καταστάσεις. Ανήκουμε ταυτόχρονα σε αντικρουόμενα στρατόπεδα, κρατώντας ότι μας συμφέρει κατά περίπτωση.
Την ίδια στιγμή που αφήνουμε το "σοβαρό" βιβλίο από το χέρι (αυτό ντε, που είναι και στην κορυφή των πωλήσεων), πιάνουμε την κουτσομπολίστικη εφημερίδα για να "χαλαρώσουμε". Ακούμε την μουσική του Κωνσταντίνου Βήτα και τους ποιητικούς του στίχους, πριν βγούμε έξω για να διασκεδάσουμε με διεστραμμένη R'n'B και Σάκη Ρουβά. Στηρίζουμε το "αριστερό" ΠΑΣΟΚ με εκφραστή τον προσφάτως φασιστίζοντα και άκρως κυνικό Θεόδωρο Πάγκαλο (κορυφαία στιγμή του οποίου η ομολογία για την συζήτησή του με τον Α. Παπανδρέου όταν ανέλαβε τα ζητήματα Ευρωπαικής εξωτερικής πολιτικής το '81).

Θα μου πείτε πως δεν αντέχουμε ούτε την πολλή σοβαρότητα, γιατί θλιβόμαστε, ούτε τον αβέβαιο σύγχρονο κόσμο, όπου δεν ξέρουμε που να βασιστούμε, οπότε και τσαλαβουτάμε δεξιά και αριστερά για να επιβιώσουμε.

Κι όμως η εύκολη μιζέρια είναι μέρος της παθογένειας του 21ου αιωνα και άμεσα επιλήψιμο το τσαλαβούτημα ως θεραπεία. Είναι η εύκολη λύση, η συμπτωματική αντιμετώπιση και όχι η θεραπεία στο βαθύ αυτό πρόβλημα.

Η ποιότητα είναι η διαχρονική αξία, όσο δύσκολο ή μοναχικό είναι να την αγγίξει κανείς. Αν κανείς συνειδητοποιήσει τις επιλογές του αυτές, δύσκολα θα ανέχεται την πτώση της ποιότητας από ένα σημείο και μετά.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι πως, καθώς κανείς απομακρύνεται από το κοπάδι, τον περικυκλώνει το σύννεφο της μοναξιάς. Και είναι δύσκολο για το κοινωνικό όν που λέγεται άνθρωπος να απομονωθεί συνειδητά. Ειδικά στην σημερινή εποχή. Μια δοκιμή θα σας πείσει.

Η βέλτιστη λύση, προς το παρόν, είναι η αναζήτηση ομοϊδεατών απαγκιστρωμένων από τις σύγχρονες Χίμαιρες προς τέρψη των αναγκών και συνένωση δυνάμεων, πάντοτε μακριά απο την προαναφερθείσα "σούπα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου