Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Wolfram|Alpha - ένα γενναίο βήμα ή μια μικρή επανάσταση;

Μέσα στα βασικά θέματα της ιντερνετικής επικαιρότητας είναι το λανσάρισμα του wolframalpha.com. το συγκεκριμένο site υπόσχεται με λιγά λόγια ότι μπορεί να απαντήσει σε ποσοτικά ερωτήματα που θα του δωθούν. Το καινοτόμο είναι πως η εισαγωγή των ερωτήσεων γίνεται με μορφή απλής ερώτησης στα αγγλικά (και όχι μέσω συμπλήρωσης φόρμας όπως σε προηγούμενες προσπάθειες) και το αποτέλεσμα υπολογίζεται μέσω αλγορίθμων και βάσεων δεδομένων της Wolfram Research.





Δεν εμφανίζει αλλα site αλλα αποκωδικοποιεί τις ερωτήσεις και συνδυάζει δεδομένα απο ετερόκλητες βάσεις δεδομένων για να παράγει την απάντηση, έτοιμη. Δεν έχει, προς το παρόν, την δυνατότητα να απαντήσει σε όλες τις ποσοτικές ερωτήσεις, ακόμη και η σύνταξη παίζει ρόλο στην δυνατότητα, ή μη, απάντησης. Αναμένεται, όμως, να βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου στις ανάγκες και τις συνήθειες των χρηστών.


Είναι αλήθεια πως με μια πρώτη ματιά, το site είναι λειτουργικό και ευχάριστο, με γραφήματα και πίνακες όπου μπορεί. Σε περίπτωση που βελτιώσει την χρηστικότητά του και τις δυνατότητές του-πράγμα πολύ πιθανό-αναμένεται να εγκατασταθεί στις ζωές μας. Εαν καταφέρει να λειτουργήσει και ως αποτελεσματικό κλασικό "ψαχτήρι" (ήδη χρησιμοποιεί τις βάσεις δεδομένων του Google και της Wikipedia), θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τους χρήστες για καθημερινά τους ζητήματα ή εργασίες, ιδιαίτερα δε αυτούς που δεν είναι ακόμη εξοικειωμένοι με την αναζήτηση στο διαδίκτυο και τα εργαλεία της ( ηλικίες 40+). Οπότε έχουμε πιθανώς το γενναίο πρώτο βήμα για μια ακόμη επανάσταση στο ίντερνετ, την οποία και περιμένουμε να επαλήθευτεί με τον καιρό.



Από την άλλη, η υπερβολική εξάρτηση ίσως είναι ένα ζήτημα, καθώς εαν (λέμε υποθετικά) αντικαταστήσει το Google, το μονοπώλιο της πληροφορίας του WolframAlpha θα είναι μια πρωτοφανή περίπτωση στα ανθρώπινα χρονικά (μιλώντας πάντοτε για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού το οποίο και δεν έχει πρόσβαση σε εξειδικευμένες βάσεις δεδομένων ή πρέπει να αναλώσει χρόνο ή και χρήματα για να λάβει γνώση που απαιτεί την ανεύρεση, συνδυασμό και αποκωδικοποίηση πολλών πληροφοριών μαζί). Και αυτό γιατί η εταιρεία έχει την δική της βάση δεδομένων και όλα τα μοντέλα και οι λογάριθμοι υπολογισμού και αποκωδικοποίησης των ερωτήσεων είναι επίσης κατασκευάσματα του Stephen Wolfram. Αν δηλαδή γίνει η χρήση του συνήθεια και "σβήσουν" οι υπόλοιπες προσπάθειες, έχουμε ένα θέμα εξάρτησης.


Αλλά αυτό είναι κάπως ακραίο. Για να είμαι ειλικρινής, μου θυμίζει ταινία science fiction με τον κακό, ιδιόρρυθμο και ιδιοφυή επιστήμονά με το κλασικό σύμπλεγμα νοητικής ανωτερότητας και επιθυμίας παγκόσμιας κυριαρχίας. Μεγάλο cliche, αλλά με την ταχύτητα με την οποία κινείται ο κόσμος γύρω μας, και δη ο διαδικτυακός, ποτέ κανείς δεν είναι σίγουρος για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα...



O Stephen Wolfram, πρωτεργάτης της όλης προσπάθειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου